Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 19:54:20 (inci-02) Buitenbrand Van Goghlaan Hoogeveen 038931 Prio Middel Eenheid | Blusgroep A Brandweer Hoogeveen Drenthe
donderdag 19 oktober 2017

Archief

Hennepkwekerij aangetroffen in loods Nieuw-Weerdinge

Gemaakt: Maandag, 12 juni 2017 16:54

NIEUW-WEERDINGE - In een loods op het 1e Kruisdiep in Nieuw-Weerdinge werd zondagavond 11 juni een flinke hennepkwekerij aangetroffen. Er werden 4000 planten gevonden.

 

Onderzoek
Bij de politie kwam een melding binnen dat er een hennepkwekerij in de loods zou zitten. De melder had dusdanige specifieke informatie dat agenten een controle hebben gehouden. Hierbij werd in de loods een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Na onderzoek bleek dat er illegaal stroom werd afgetapt. De hennepkwekerij is vernietigd. Tijdens de inval was er niemand in het pand aanwezig. Er werden geen verdachten aangehouden. Forensische Opsporing is ook in het pand geweest en heeft sporen veiliggesteld. De politie gaat verder met het onderzoek.

 

Gevaar
Met een hennepkwekerij in een pand is er altijd het risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

 

Aanpak
De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

 

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur.
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
  • Constant zoemend of ronkend geluid.
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Vader en zoon uit Paterswolde komen om bij klimongeluk Italië

Gemaakt: Maandag, 12 juni 2017 20:17

PATERSWOLDE / ITALIE - Een 57-jarige man uit Paterswolde en zijn 20-jarige zoon zijn bij de beklimming van de Italiaanse berg Becca di Monciair om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde afgelopen vrijdag op 3200 meter hoogte.

 

Het gaat om vaatchirurg Jan Cees Breek van het Martini Ziekenhuis in Groningen en zijn zoon Boris. Ook hun 38-jarige berggids kwam om het leven.

Lawine

 

Volgens de Italiaanse reddingsdiensten zijn de klimmers honderden meters naar beneden gestort. Het drietal zou zijn overvallen door een lawine.

 

In het Martin Ziekenhuis heerst volgens RTV Noord grote verslagenheid. Net als op de middelbare school waar zoon Boris vorig jaar eindexamen deed, het Praedinius Gymnasium. Woensdag wordt daar een bijeenkomst gehouden.

 

Becca di Monciair ligt nabij het bekende skigebied Valle d'Aosta en is ruim 3500 meter hoog.

Vrouw en hond gered uit Hoogeveenschevaart

Gemaakt: Dinsdag, 13 juni 2017 16:52

HOOGEVEEN - Het was kantje boord, maar door snel ingrijpen van een medewerkster van A.P.S aan de Nobelstraat in Hoogeveen konden baas en hond gered worden uit de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van de Capella.

 

De medewerkster van A.P.S zag vanuit haar kantoor dat aan de overkant van het kanaal een vrouw in paniek aan de wal stond bij de vaart. Tijdens het uitlaten was haar viervoeter te water was geraakt. De eigenaar sprong na menig maal om hulp te hebben geroepen in het water toen ze zag dat het beestje elke keer onder water verdween. Na enkele pogingen kon ze haar hond onder water weer vinden en bij het nekvel vatten. Door de hoge oevers, en een spierziekte van de vrouw, konden baas en hond echter niet meer op eigen kracht weer op de wal komen.

 

De medewerkster van A.P.S had ondertussen haar collega's gesommeerd om de hulpdiensten te waarschuwen. Ze ging hierna als een speer naar de overzijde van het kanaal met haar auto, doordat ze al had ingezien dat de twee alleen te redden waren via de wal. Met vereende krachten wist de vrouw, baas en hond weer op het droge te krijgen. De opgeroepen hulpdiensten hoefden door de snelle actie geen hulp meer te verlenen.

Overval op supermarkt Jumbo in Assen

Gemaakt: Dinsdag, 13 juni 2017 22:07

ASSEN – Op dinsdagavond 13 juni rond 21.00 uur werd supermarkt Jumbo aan de Kroonwerk in Assen overvallen door een man met een mes.

 

De politie kreeg een melding van een overval. Er zou een man bij de balie hebben gestaan die had gedreigd met een mes en geld. De man was gevlucht zonder geld in de richting van de Kleuvenstee. Volgens betrokkenen zou het gaan om een blanke man van ongeveer 1.75 mtr. Hij droeg een donkerblauw Adidas trainingspak met lichtblauwe vlakken op de schouders en dunne witte horizontale strepen. Hij droeg sportschoenen en een donkerblauwe pet. Hij gjng er op een zwarte opoefiets vandoor.

 

Meerdere agenten hebben direct na de melding gezocht naar de verdachte. Ondanks de zoekactie in het gebied rondom de supermarkt is hij nog niet aangehouden. Ook werd er via burgernet gevraagd uit te kijken naar de verdachte.

 

Getuigen
De politie onderzoekt de overval en is op zoek naar getuigen. Heeft u meer informatie over deze zaak en heeft u nog niet met de politie gesproken, bel dan met 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Auto onder de trein in Echten

Gemaakt: Dinsdag, 13 juni 2017 22:31

ECHTEN – Op een bewaakte spoorwegovergang aan de Ruinerweg in Echten is dinsdagavond een auto onder een trein terecht gekomen. De trein is enkele honderden meters voorbij de overgang tot stilstand gekomen met de auto klem onder de trein.

 

Bij de aanrijding is de bestuurder van de auto om het leven gekomen. Een traumahelikopter en andere hulpdiensten waren snel ter plaatse maar hulp mocht niet meer baten.

 

Tussen Meppel en Hoogeveen is voorlopig geen treinverkeer mogelijk. De NS zegt dat de verwachting is dat de stremming nog wel enige tijd kan duren. Er worden zo snel mogelijk bussen ingezet.

Tractor vliegt in brand tijdens maaiwerkzaamheden

Gemaakt: Woensdag, 14 juni 2017 16:42

ZUIDLAREN - Tijdens het maaien van het land langs De Dijk in Zuidlaren is woensdagmiddag een tractor in brand gevlogen. De tractor stond bij aankomst van de gealarmeerde brandweer van Zuidlaren al volledig in brand.

 

De brand was snel onder controle maar de schade aan de tractor is groot.

A28 tussen De Wijk en Meppel afgesloten wegens meerdere bermbranden

Gemaakt: Woensdag, 14 juni 2017 18:49

DE WIJK – De A28 tussen De Wijk en Meppel is afgesloten vanwege meerdere bermbranden die woensdagavond ontstonden. Om de bluswerkzaamheden veilig te laten verlopen is de weg afgesloten. Het is onbekend hoe lang deze afsluiting gaat duren.

 

Er vormt zich ter hoogte van De Wijk inmiddels een flinke file.

Brand op militair oefenterrein in Darp

Gemaakt: Woensdag, 14 juni 2017 23:21

DARP - Aan de Johannes Postweg in Darp is woensdagavond in een heidegebied op het militaire oefenterrein een brand uitgebroken. De brandweer schaalde direct op naar middelbrand.

 

De heide brand was snel onder controle. De oorzaak van de brand was mogelijk een eerdere militaire oefening.

Automobilist botst tegen lantaarnpaal en belandt op zijn kant

Gemaakt: Donderdag, 15 juni 2017 03:41

EMMEN - Bij een ongeval op de Houtweg in Emmen is in de nacht van woensdag op donderdag een persoon gewond geraakt.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder van een personenauto de macht over het stuur kwijt en botste via een lantarenpaal tegen twee bomen. De auto belandde door de klap op de zijkant. Het slachtoffer is afgevoerd naar het ziekenhuis.

Autobrand op de Bentinckslaan vermoedelijk aangestoken

Gemaakt: Donderdag, 15 juni 2017 08:12

HOOGEVEEN – Donderdagmorgen werd op de Bentinckslaan in Hoogeveen een autobrand ontdekt waarvoor de brandweer werd gealarmeerd. De auto stond geparkeerd met een paar half open ramen en brandde van binnen. De politie heeft vermoedens van brandstichting en onderzoekt de brand.

 

Politieagenten hebben de brand met een brandblusser grotendeels weten te blussen. De brandweer deed de rest. De blusdeken, om de brand te smoren en de eventuele sporen zo intact mogelijk te houden, werd uitgepakt maar bleek niet te hoeven worden gebruikt. Door de brand ontstond er de auto veel schade. In Hoogeveen komen vaker branden door brandstichting voor.

Gewonde bij aanrijding op de Werkhorst in Meppel

Gemaakt: Donderdag, 15 juni 2017 15:50

MEPPEL – Op de Werkhorst in Meppel zijn donderdagochtend twee auto's met elkaar in botsing gekomen. Het ene voertuig botste in de zijkant van de andere auto.

 

De bestuurder van één van de personenauto's werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Over de juiste toedracht is niets bekend.

Brand in bijkeuken aan de Vrieserweg in Peize

Gemaakt: Donderdag, 15 juni 2017 19:22

PEIZE - Een bijkeuken aan de Vrieserweg in Peize vatte donderdag in de namiddag vlam. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen.

 

Over de omvang van de schade is niets bekend. De brandweer tikte een raam in van de woning om snel bij de vuurhaard te kunnen komen.

Buurman ontdekt brand in schuur in Een-West

Gemaakt: Donderdag, 15 juni 2017 20:50

EEN-WEST - De brandweer is donderdagavond uitgerukt voor een brand in een schuur bij een woning aan de Leeksterweg tussen Een West en Haulerwijk.

 

Het vuur was ontstaan nadat brandbare vloeistoffen door de hitte van de zon vlam had gevat. De buurman zag rook uit de schuur komen en begon met de tuinslang te blussen. Toen de eigenaar ter plaatse kwam heeft hij met een mestvork geprobeerd de brandende flessen uit de schuur te verwijderen. Dit lukte maar hij raakte hierbij wel aan z'n been licht gewond. Inmiddels was de brandweer gearriveerd die met een forse straal aan al het gevaar een einde maakte.

 

Gelukkig bleef de oldtimer waaraan werd gewerkt bespaard voor het vuur en was er relatief dus ook weinig schade. Mede door de snelle actie van de buurman en de eigenaar.

Geparkeerde auto in brand aan De Ruyterstraat

Gemaakt: Donderdag, 15 juni 2017 23:33

HOOGEVEEN – Een geparkeerde auto aan De Ruyterstraat in Hoogeveen is donderdagavond in brand gevlogen. De politie heeft vermoedens van brandstichting.

 

Om sporen veilig te stellen is het vuur met een blusdeken gedoofd. De technische recherche zal onderzoek doen. De auto ging door de brand deels verloren.

Dode man aangetroffen in het water aan de Bieleveldlaan

Gemaakt: Vrijdag, 16 juni 2017 16:18

HOOGEVEEN – In het water aan de Bieleveldlaan in Hoogeveen is vrijdag rond met middaguur een dode man gevonden. De brandweer was ter plaatse om het stoffelijk overschot uit het water te halen.

 

De overleden persoon betreft een sinds donderdagavond vermiste 68-jarige man.

Zuidlaarder die zijn zus stalkte krijgt werkstraf

Gemaakt: Vrijdag, 16 juni 2017 19:01

ZUIDLAREN - Talloze sms'jes met bedreigingen kreeg een politieagente uit het Utrechtse Odijk van haar broer uit Zuidlaren.

 

Aangifte doen zag ze als enige oplossing om de man te laten stoppen. De rechter in Assen veroordeelde de 51-jarige man vandaag tot 120 uur voorwaardelijke werkstraf en een contactverbod van één jaar.

 

De vrouw schreef in een brief aan de rechter dat ze hoopt dat haar broer hulp krijgt, omdat hij psychische problemen heeft. Zelf vindt de man niet dat hij hulp nodig heeft. Hij sms'te zijn zus zo vaak, omdat zij hem negeerde, aldus de man.

 

Dreigen met aanslag
Het stalken gebeurde tussen augustus vorig jaar en februari dit jaar. Verder bedreigde hij zijn zus in februari per sms met de tekst dat ze moest vrezen voor haar leven. Ook dreigde hij een aanslag te zullen plegen. De vrouw vreesde voor haar veiligheid en die van haar zoon.

 

Vlees eten
De man was onder meer kwaad op zijn zus, omdat zij nog steeds vlees eet, terwijl hij vegetariër was geworden. Ook zei hij in een coffeeshop in Zuidlaren te zijn vergiftigd met speed. Hij wilde dat zijn zus als agente de zaak zou oppakken. Het frustreerde hem dat ze dat niet deed en daar bleef hij over sms'en.

 

Contactverbod
"Het dreigen met een aanslag tegen iemand die werk doet om die juist te voorkomen is, vooral in deze tijd, buiten alle proporties", schreef de agente in haar slachtofferverklaring. Sinds haar aangifte zoekt haar broer geen contact meer met haar. Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft, legde de rechter hem een contactverbod op.

Auto via boom in sloot Tiendeveen

Gemaakt: Zaterdag, 17 juni 2017 09:44

TIENDEVEEN - Op de Hoogeveenseweg nabij Tiendeveen, is zaterdagmorgen een auto van de weg geraakt en via een boom in een droge sloot beland. Alle hulpdiensten werden gealarmeerd.

 

De brandweer en de traumahelikopter konden worden gecanceld want de bestuurder was reeds uit de auto en in de ambulance, waardoor deze twee hulpdiensten terug konden keren naar de kazerne. De bestuurder is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Auto botst tegen pijlwagen op de N33 bij Gieten

Gemaakt: Zaterdag, 17 juni 2017 17:40

GIETEN – Een automobilist is zaterdagmorgen 17 juni 2017 op de N33 bij Gieten tegen een pijlwagen gereden.

 

De pijlwagen stond op de N33 om het verkeer van de weg te leiden vanwege een afsluiting. Twee personen raakten dermate gewond dat ze per ambulance naar het ziekenhuis werden overgebracht. Zowel de personenauto als de pijlwagen raakten zwaar beschadigd.

Rietgedekte schuur afgebrand achter woning in 't Haantje

Gemaakt: Zaterdag, 17 juni 2017 18:00

'T HAANTJE - Een schuur achter een woning is zaterdagmiddag afgebrand in 't Haantje aan de weg 't Haantje. De schuur was rietgedekt.

 

Over de oorzaak is niets bekend. De brandweer heeft woonhuis kunnen behouden.

Politie controleert aanhangers in Meppel

Gemaakt: Zaterdag, 17 juni 2017 18:26

MEPPEL – Zaterdagmiddag heeft de politie een controle in en rond Meppel gehouden. Automobilisten met een aanhanger werden door motoragenten naar de parkeerplaats achter de brandweer kazerne aan de Centuurbaan geleid waar de controle plaatsvond.

 

De politie haalde de auto's met aanhangers of paarden trailers van de weg. Gecontroleerd werd of degene wel met een aanhanger mocht rijden en/of de aanhanger wel het juiste gewicht vervoerde en in een goede technische staat was. Er werden acht bekeuringen uitgedeeld aan weggebruikers voor het onbevoegd rijden met een aanhanger en voor te zware lading.

Brandweer rukt uit voor stormschade

Gemaakt: Zaterdag, 17 juni 2017 18:45

MEPPEL – Stormschade , met die melding werd de brandweer van Meppel zaterdag aan het eind van de middag naar de Goeman Borgesiussingel geroepen.

 

Door een hard wind vlaag waren takken in een boom los komen te zitten en vormden een gevaar voor passerende wandelaars en weggebruikers. De brandweer heeft de loshangende takken uit de boom gezaagd zodat het gevaar was geweken.

Brandweer herdenkt omgekomen collega's

Gemaakt: Zaterdag, 17 juni 2017 19:32

MEPPEL – In Meppel stond zaterdagmiddag het brandweerkorps stil bij hun omgekomen collega's in Nederland. Overal in het land maakten brandweer korpsen een ereboog met twee brandweerspuiten.

 

Er zijn sinds de tweede wereldoorlog 91 brandweerlieden om het leven gekomen tijdens hun werk. Het was de zesde keer dat deze herdenking werd gehouden.

Geweld tegen beveiligers tijdens 'Nacht van Nieuw Amsterdam'

Gemaakt: Zaterdag, 17 juni 2017 19:52

NIEUW-AMSTERDAM - De politie heeft vrijdagnacht aan de Vaart twee verdachten aangehouden na geweld tegen beveiligers van het evenement 'Nacht van Nieuw Amsterdam'.

 

Rond twee uur ontstond er een vechtpartij waarbij de beveiliging ingreep door de vechtende partijen te scheiden. Daarbij werden twee beveiligers mishandeld. Agenten zagen dit gebeuren en hielden de twee verdachten aan. Het gaat om een 35-jarige man uit Veenoord en een 17-jarige jongen uit Coevorden. Beide verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Van de beveiligers is een aangifte opgenomen.

 

De politie accepteert geen geweld tegen mensen die zijn ingehuurd om een evenement veilig te laten verlopen en treedt hier altijd tegen op. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist.

Schuurtje uitgebrand achter woning in Roden

Gemaakt: Zaterdag, 17 juni 2017 21:28

RODEN – Een schuurtje achter een woning aan de Burgemeester van Wageningenlaan is zaterdagavond afgebrand. Over de oorzaak is niets bekend.

 

De brandweer heeft uitbreiding van het vuur kunnen voorkomen, maar het schuurtje viel niet meer te redden.

Zoekaktie politie en brandweer in sloot Nieuw-Buinen

Gemaakt: Zondag, 18 juni 2017 00:52

NIEUW BUINEN – Zaterdagavond vond er een zoekactie plaats in een sloot achter een woning in het Buinerhornse bos aan de Kalmoes in Nieuw-Buinen.

 

Waarna er precies werd gezocht is onbekend. Een fietspad die naar de plaats waar de zoekactie plaatsvond leidde was door de politie afgesloten. Ook de brandweer werd voor assistentie van de politie ingezet.

Jongeren onvoorzichtiger op onbeveiligde wifi-netwerken

Gemaakt: Zondag, 18 juni 2017 17:46

De helft van de internetgebruikers geeft aan wel eens gebruik te maken van een openbaar, niet beveiligd wifi-netwerk. Jongeren maken het meest gebruik van deze netwerken en houden het minste rekening met mogelijke risico's, zoals privacyschending. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

 

Gebruikers van wifi-netwerken die niet zijn beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord riskeren dat hun gegevens worden bekeken door anderen. Zeven op de tien internettende 18- tot 25-jarigen maken gebruik van zulke netwerken, en één op de tien internettende 75-plussers.

 

Van de mensen die wel eens verbinding maken met onbeveiligde, openbare wifi-netwerken, zegt 34 procent het gebruik te beperken vanwege zorgen om de veiligheid. Dat doen ze door af te zien van wifi-gebruik of door in te loggen op een beveiligd netwerk, als dat mogelijk is. Een kwart van de jongeren en iets meer dan de helft van de 65-plussers beperkt het gebruik vanwege veiligheidszorgen.

 

Internetters kunnen ook uit voorzorg het surfgedrag aanpassen bij het gebruik van onbeveiligde, openbare netwerken, bijvoorbeeld door niet te bankieren op internet. Vier op de tien gebruikers van openbare, onbeveiligde wifi-netwerken zeggen zich altijd bewust te zijn van de activiteiten die zij wel en niet doen als zij op zo'n netwerk zitten. Bijna twee op de tien gebruikers zijn zich dit meestal bewust. Oudere en hoogopgeleide gebruikers gaan vaker dan gemiddeld bewust om met internet op onbeveiligde netwerken.

 

De meest genoemde reden die internetgebruikers noemen om niet actief zijn op openbare, niet-beveiligde wifi-netwerken, is dat ze daar geen behoefte aan hebben. Ruim de helft van de internetgebruikers geeft dit aan. Daarnaast zegt 43 procent dat twijfels over de veiligheid een rol spelen.

Dodelijk motorongeval op de Valtherdijk in Valthermond

Gemaakt: Zondag, 18 juni 2017 19:03

VALTHERMOND – Op de Valtherdijk in Valthermond is zondag in de namiddag een motorrijder om het leven gekomen. Het gebeurde in een flauwe bocht waar het slachtoffer van de weg raakte.

 

De verkeersanalisten van de politie deden ter plaatse onderzoek en leggen de sporen vast.

Nog steeds vervoersverbod bijen rond Emmen en Borger Odoorn

Gemaakt: Zondag, 18 juni 2017 20:57

EMMEN – De borden die de bijenhouders wijzen op het vervoersverbod voor bijen in de omgeving van Emmen en Borger Odoorn staan ondermeer in Valthermond en Kleindijk en verdere omgeving van Emmen opgesteld.

 

In Emmen en de gemeente Borger Odoorn is namelijk is begin juni de besmettelijke bijenziekte vuilbroed vast gesteld. Deze besmette bijen zijn inmiddels wel geruimd. Het vervoer verbod geldt voor zo'n drie kilometer rond de besmette gebieden. Het vervoersverbod kan worden opgeheven ten minste 30 dagen na het moment waarop het laatste geval is geconstateerd en waarop alle bijenkasten binnen een straal van 3 kilometer rondom de besmette bijenkast(en) zijn gecontroleerd en alle besmette bijenkasten zijn verbrand ofzijn behandeld en gecontroleerd.

Het witte busjessyndroom

Gemaakt: Maandag, 19 juni 2017 01:07

Ieder jaar opnieuw krijgt de politie meldingen van ouders die zich zorgen maken over berichten die zij lezen op social media. Vaak gaan deze berichten over kinderlokkers die met een busje kinderen ontvoeren. Ook afgelopen week bereikte een wijkagent dit zorgelijke signaal. Uiteraard bekijkt de politie deze meldingen heel serieus. Uit onderzoek bleek hier niets van te kloppen en kunnen we het een zogenoemde hoax of 'broodje aap verhaal' noemen.

 

De mythe van de kinderlokkers in het witte busje, het bericht dat Bulgaren in een blauw busje rondrijden en kinderen ontvoeren om hun organen gaat sinds kort rond op Facebook. Het klinkt angstaanjagend, maar het is nep. Sterker nog: verhalen over kinderlokkers in busjes gaan al jaren de ronde in verschillende varianten, maar zijn altijd pertinent onwaar gebleken.

Bewering: Bulgaren, die werken voor een orgaanmaffia, proberen onze kinderen te kidnappen.
Beoordeling: Onjuist.

 

Recent delen mensen op Facebook het bericht waarin getuigen uit Rotterdam zeggen dat Bulgaren jacht maken op "onze kinderen". In het artikel staat dat zij zelfs een peuter hun busje in probeerden te trekken, maar wist een buurman dit te voorkomen. De orgaandieven wilden ook toeslaan op een basisschool, maar een alerte juf wist dit drama af te wenden.
Mensen worden opgeroepen het bericht met al hun Facebookvrienden te delen, zodat iedereen zo snel mogelijk op de hoogte is van deze 'misdadige praktijken'.

 

Berichten over meldingen van kinderlokkers gaan al jaren rond op sociale media, doordat verschillende clickbaitwebsites de verhalen maar blijven reproduceren. De busjes zijn er in verschillende varianten en duiken zogenaamd op in verschillende gemeenten. Vaak zijn de busjes wit en daarom wordt het fenomeen ook wel het 'wittebusjessyndroom' genoemd. Ook de verklaring dat de inzittenden behoren tot een orgaanmaffia is niet nieuw. 

 

Waarom is het nep?
Verhalen over een kinderlokker in een wit busje (of een variant hierop) doken al op in Amersfoort, Egmond aan Zee, Rotterdam, Westland, Cuijk en Zuidplas, maar bleken in alle gevallen nooit waar te zijn.

 

Een woordvoerder van de politie Rotterdam bevestigt dat dit soort verhalen al heel lang de ronde doen en dat de politie hier ook meldingen over binnenkrijgt. "Blauwe busjes, bordeauxrode busjes, witte busjes. Uiteraard nemen we meldingen die bij ons binnenkomen serieus. Collega's op straat zijn alert en genoemde locaties worden meegenomen in de surveillance. Gelukkig is vooralsnog nooit gebleken dat er kinderen zijn gekidnapt om hun organen." 

 

Angst
Volgens onderzoeker van broodje-aapverhalen en docent aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit van Leiden, Peter Burger, bestaan verhalen over witte busjes al vele jaren en duiken ze ongeveer sinds 2004 op.

 

Hij stelde eerder in NRC en AD dat de verhalen waarschijnlijk in stand worden gehouden uit angst voor de kinderlokker in combinatie met de angst voor de arbeidsmigrant. Het witte busje zou favoriet zijn, omdat er daarvan zoveel rondrijden in Nederland. Zodoende kunnen de 'kinderlokkers' op elke plek worden gespot en gaan de verhalen een eigen leven leiden.
In andere landen kennen ze het 'wittebusjessyndroom' ook. In Duitsland heet het fenomeen bijvoorbeeld 'das Bulli-Phantom' en in Engeland spreekt men van de 'white van man'.
(Bron nu.nl)

 

Maakt u zich zorgen over soortgelijke zaken die u zelf waarneemt? Neem dan vooral contact met op met de politie. Op het moment dat er echte signalen zijn van kinderontvoeringen kunt u er vanuit gaan dat de overheid hierover gaat communiceren. Andere gevallen zijn waarschijnlijk fake.

Veel schade bij brand in discotheek Roden

Gemaakt: Maandag, 19 juni 2017 05:25

RODEN – Een binnenbrand in een discotheek aan de Heerestraat in Roden heeft maandagmorgen vroeg voor veel schade gezorgd. Wat er precies in de brand heeft gestaan is onbekend.

 

De brand zorgde voor veel rookontwikkeling. De brandweer heeft met een geslaagde binnen aanval het vuur geblust en uitbreiding weten te voorkomen.